Opslaan als.. Amsterdam in objecten en verhalen

18 oktober 2019 t/m 1 maart 2020

In de tentoonstelling Opslaan als… presenteren we een selectie uit de gevarieerde collectie van ons museum. De voorwerpen en kunstobjecten vertellen stuk voor stuk het verhaal van Amsterdam en haar bewoners. In de tentoonstelling zijn hele uiteenlopende dingen te zien: van snuisterijen tot iconische foto’s. Van haarlokjes tot waardevolle schilderijen. Bovendien krijgt de bezoeker inzicht in de manier waarop ons museum het DNA van Amsterdam verzamelt, behoudt en beheert.

Amsterdam in objecten en verhalen

Al sinds het ontstaan van Amsterdam, bijna 750 jaar geleden, worden allerlei voorwerpen bewaard die iets te maken hebben met Amsterdam, belangrijke gebeurtenissen in de stad en de bewoners. Het Amsterdam Museum beheert, onderzoekt en toont deze objecten en vertelt de verhalen erachter. In Opslaan als…. laten we de diversiteit en omvang zien van onze collectie. We selecteerden meer dan 750 objecten uit onze collectie. Bezoekers ontdekken de bijzondere en vaak persoonlijke verhalen die achter voorwerpen schuilgaan, en hoe deze in het Amsterdam Museum zijn terecht gekomen.

Van dure kunst tot alledaagse gebruiksvoorwerpen 

Van voorwerpen als schilderijen, beelden, stadswapens en bijvoorbeeld historische munten en penningen, ligt het voor de hand dat het museum van de stad deze verzamelt. In de collectie van het Amsterdam Museum zitten bijna 3.000 schilderijen.

Maar er zijn ook tal van objecten in onze collectie die minder voor de hand liggen en waardoor bezoekers verrast zullen zijn dat het museum deze heeft bewaard. In Opslaan als… is bijvoorbeeld een volledige keuken uit de jaren ’30 te zien, de inboedel van vier Chinese migranten, of de foto waarop de astronauten van de Apollo 11 te zien zijn tijdens een bliksembezoek aan Amsterdam. In de collectie zit ook het gehele kleedje met speelgoed, kinderkleding en ander verkoopwaar van een zesjarig Amsterdammertje dat het Amsterdam Museum kocht op een vrijmarkt op Koninginnedag in 2004.

Al wandelend door de tentoonstelling ontdekken bezoekers steeds meer van de verrassende collectie en krijgen zij een beeld van hoe divers, verrassend, intiem en groot de collectie van ons museum is, of beter gezegd, door de tijd heen is geworden.

Drie barbiepoppen, kleertjes gemaakt door Maria Over, 1960-1969
Sleutels van verschillende steden geschonken aan de stad Amsterdam, 1900-1999

Verzamel je mee?

Wij nodigen bezoekers aan het Amsterdam Museum van harte uit om hardop met ons mee te denken over de collectie én om hun persoonlijke verhaal met ons te delen. Heb je zelf ideeën over verhalen en objecten die nog missen in onze collectie? Bezit jij zelf een object dat niet zo misstaan in het museum? Zijn er thema’s die onderbelicht zijn die jij graag terug ziet in toekomstige tentoonstellingen? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring met het museum en vooral naar verborgen persoonlijke verhalen. Je kunt jouw verhaal digitaal met ons delen via dit formulier

Aanvullend programma

In het kader van Opslaan als … worden er tal van activiteiten georganiseerd. Zo worden er rondleidingen door de tentoonstelling georganiseerd en zijn er elke zondagmiddag tussen 15:00 en 17:00 uur specialisten van het Amsterdam Museum aanwezig om met bezoekers in gesprek te gaan over de collectie én om nieuwe verhalen over de stad te verzamelen.

Zie voor het volledige programma onder het kopje 'Activiteiten' op onze website. Het overzicht is ook te vinden op onze Facebookpagina.

Presentatie CBK Zuidoost 

In de tentoonstelling is de kunstinstallatie te zien van kunstenares Jimini Hignett als onderdeel van de meerjarige samenwerking met Centrum voor Beeldende Kunst Zuidoost. De presentatie Nr. 1 Tourist Attraction is te vinden op de Filmzolder. Meer informatie vind je Meer informatie vind je hier

Ontdek meer - Collectie Online en het Hart

Wil je meer weten over de achtergronden van de tentoonstelling Opslaan als... en de voorwerpen bezoek dan het Hart. Hier vind je een schat aan achtergrondinformatie over onze collectie.

Een groot deel van onze collectie is ook online te bekijken in een database waar continu aan gewerkt wordt. Veel is er ook te vinden in de Beeldcollectie vol met foto's en verhalen over Amsterdam en haar inwoners.

 

Meld je aan voor de Nieuwsbrief